Le Roi est mort, vive le Roi! Meie seiklused James Cooki radadel Austraalias ja Aasias jõudsid finišisse 2011. aasta juulis ja sellega lõppes üks ajajärk Kullapalavikus. Siiski otsustasime jätkata uute reisimälestuste talletamist ajaveebi, et tulevikus oleks koht, kus heldimusega meenutada ühiseid maadeavastusi.

Kullapalavik on surnud, elagu Kullapalavik!

1/3/11

Sydney Vs Melbourne

..Kaks meest vaidlevad kumb on parem linn kas Sydney või Melbourne. Tuleb ühine sõber, kelle käest mehed nõuavad otsustavat hinnangut. Sõber ei julge seisukohta võtta ning selle asemel lausub: „Aga Canberra on ikka väga mõttetu linn, eks?“... selline on levinud nali, kuidas sulanduda Austraalia ülimasse rivaliteeti Sydney ja Melbourne'i vahel.

Võrreldes Melbourne'iga on Sydney rohkem ülesehitatud turismile ning tänaval jagatakse aktiivselt erinevate turismimagnetite reklaamflaiereid.

Samas on turismile panustamine Sydney puhul väga õige samm, kuna linn on üks kaunimaid metropole, kus meie jalad on sammunud ning mida meie silmad on näinud. Sydney'le on andnud suurepärase eelise kümned lahesopid, maalilised rannad ja mitmed saared, mille ümber on linn rajatud.

Sydney on Melbournest ajaloolisem, kuid tuleb rõhutada, et siinne ajalugu algab samuti alles 18. sajandi lõpust. Triin ütles tabavalt, et kui turist planeeriks Austraalia reisi ja suurlinnade külastamist, siis Sydney puhul tuleksid atraktsioonidena kohe meelde ooperiteater ning Harbour Bridge, kuid Melbourne'ist ei meenuks koheselt ühtegi turismimagnetit. Seega turismi sihtkohana võidaks Sydney 1:0

Tuues paralleele Eestiga, siis Sydney on kui Tallinn ja Melbourne justkui Tartu. Seetõttu tunnengi, et elupaigana viigistaks Melbourne koheselt Sydneyga mõõduvõtmise. Melbourne on üheksa aastat järjest valitud maailma kolme elamisväärseima linna sekka ning paistab silma tudengilinnana. Melbournes toimuvad Austraalia suurimad spordisündmused nagu F1 Grand Prix ja Australian Open tenniseturniir, rääkimata kohaliku tähtsusega Melbourne Cup ratsutamise võistlusest ja Austraalia jalgpalli finaalist.

Linnaliikluse poolest jagub plusse ja miinuseid mõlemale poolele. Melbournes on prioriteediks jalgratturid ja jalakäijad. Sydneys seevastu domineerisid autod, kelle eest pidime sageli teed ületades hüpetega põgenema. Melbourne'is on maailma üks suurimaid trammivõrgustike - Sydneys on ühistransport jällegi odavam ning pühapäevase päevapileti saab kõigest 2,5 dollariga.

Triinuga leidsime huvitava erinevuse veel elanikkonda silmas pidades. Melbourne'is elab väga palju Euroopa päritoluga inimesi, eelkõige itaallasi ning ida-eurooplasi. Sydneys seevastu domineeris tänavapildis kagu-aasia päritolu. Sarnane trend peegeldab vastu ka toitlustustuskohtade puhul. Kui Eestis kasutatakse aasia toitude ühisnimetajana sageli hiina köögi terminit, siis Sydneys oli väga selgelt eraldatud nii Malaisia, Korea, Vietnami, Jaapani kui ka India restoranid ning üllatuseks ei leidnud me ühtegi restorani, mis viitas otseselt Hiina nimele.

P.s nii uskumatu kui see ka pole, tunneme Triinuga mõlemad Melbourne'is elavaid austraallasi, kes pole iialgi käinud Sydneys. Kas kujutate ette täiskasvanud tartlast, kes poleks käinud Tallinnas? Rivaliteet võib mõjuda sageli pimestavalt.

Selle blogipostituse mõte ei olnud anda ülevaadet meie Sydney tegemistest (see tuleb loodetavasti homme), pigem soovisin edasi anda väikest võrdlust kahe suurlinna vahel. See, et kõik pildid olid Sydneyst on lihtsalt juhus:)

No comments:

Post a Comment