Le Roi est mort, vive le Roi! Meie seiklused James Cooki radadel Austraalias ja Aasias jõudsid finišisse 2011. aasta juulis ja sellega lõppes üks ajajärk Kullapalavikus. Siiski otsustasime jätkata uute reisimälestuste talletamist ajaveebi, et tulevikus oleks koht, kus heldimusega meenutada ühiseid maadeavastusi.

Kullapalavik on surnud, elagu Kullapalavik!

1/2/11

Head uut aastat!

Head uut aastat kõigile kullapalaviku lugejatele! Loodame, et lõppenud aasta pakkus teile palju positiivseid emotsioone, kuid veelgi rohkem soovime, et alanud aasta tooks teile veel rohkem rõõmsaid ja kauneid hetki. Kuna Austraalia, sealhulgas Sydney, ei hiilga oma Interneti leviku poolest, saame alles täna kirjutada teile meie viimaste nädalate olulisematest tegemistest.

Jõuludest

Oleme seda varemgi kirjutanud, et Austraalia jõulud meenutavad pigem Eesti jaanipäeva kui jõulukuu pühasid. Austraalias on suvi, päike paistab ja pimedat aega peab kaua ootama. Inimesed tähistavad jõule rannas piknikuid pidades ja grillides. Ei kanta ilusaid ja pidulikke riideid – nende jõulu riietuseks on plätud, maikad ja lühikesed püksid ning seda isegi tööl jõulueelsetel päevadel.

Kuna Austraalia õhustik ei loonud meile jõulumeeleolu, otsustasime 25-ndal korraldada Eesti stiilis jõulusöökide maratoni. Hommik algas piparkookide, sprottide ja vene poest hangitud musta leiva ning hapukurkide nautimisega. Kuna verivorsti ei olnud paraku Austraalias võimalik leida, otsustasime järgida lõunasöögil kohalikke traditsioone ning küpsetasime maitsva Snapper'i(riffahven/Pagrus auratus) kalaprae, millele lisandusid ahjukartulid ja roheline salat. Lõunasöök kulmineerus puuviljakoogi ja viinamarjadega. Kujutasime ette, et õues on külm ja palju lund ning Eesti söök koostoimes laia kujutlusvõimega tekitas isegi jõultunde, mida kaua oodanud olime..

Jõulud tipnesid Boxing Day'ga (26.detsember), mis on aasta suurim shoppamise päev. Otustasime samuti suurest ostlemismelust osa saada ja suundusime kesklinna ostukeskustesse. Rahvamassid olid meeletud ning meie jaoks ei olnud odavad hinnad piisavaks motivaatoriks, et seista tunde proovimiskabiinide ja kassade järjekordades. Shoppamise kõrval on Austraalia jõuludel oluline roll ka spordil. Inglismaa-Austraalia kriketi turniir ning Sydney-Hobart purjeregatt naelutas shoppamisest mitte huvitatud austraallased telerite ette. Kahjuks pidid Austraallased tunnistama kriketis inglaste suurt ülekaalu ning ka nädal hiljem on lehtede peateemaks, kes on süüdi Austraallaste häbiväärses kaotuses brittidele nende rahvusspordialal.

Eesti oluline panus tänapäeva jõuludesse.

Kui siiamaani räägivad eestlased välismaal, et „Skype is made in Estonia“, siis jõulude ajal tasuks pigem rääkida, et jõulupuu traditsioon on saanud alguse Eestist. Päris tore on tööl reklaamida jõulupuu Eesti päritolu ning mõelda, et üle-maailma linnade keskväljakutele püstitatud kuuskedel on väikene seos pisikese Eestiga.

No comments:

Post a Comment