Le Roi est mort, vive le Roi! Meie seiklused James Cooki radadel Austraalias ja Aasias jõudsid finišisse 2011. aasta juulis ja sellega lõppes üks ajajärk Kullapalavikus. Siiski otsustasime jätkata uute reisimälestuste talletamist ajaveebi, et tulevikus oleks koht, kus heldimusega meenutada ühiseid maadeavastusi.

Kullapalavik on surnud, elagu Kullapalavik!

2/3/11

Banaani hind tõuseb!

Homme läheme kuueks päevaks kaua oodatud Tasmaania reisile ning seega blogisse mõnda aega uuendusi kahjuks ei tule, kuid mitte sellest ei tahtnud ma täna kirjutada.

Öeldakse, et ilmast ei ole viisakas esimestel kohtumistel rääkida, kuid just kliima ja loodus on praegu austraallaste huulil kõige sagedamini. Lisaks massiivsetele üleujutustele, millest Queenslandi osariik ei ole siiani taastunud, räsis eile Austraalia "puuvilja" osariiki troopiline tsüklon Yasi. Ennustatud maksimaalse viienda kategooria tsükloni asemel jõudis rannikule kolmanda kategooria torm, mis õnneks inimohvreid esialgsetel andmetel kaasa ei toonud, kuid hävitas siiski tuhandete inimeste kodud ja majapidamised. Kui Eestis mõjutaks selline looduskatastroof tervet riiki, siis siin jäävad kahjud osariigi piiridesse, mõjutades teisi osariike vaid kõrgenenud banaani ja suhkru hindadega. Üleujutuste kahjude korvamiseks soovib peaminister Julia Gillard kehtestada üleriikliku üleujutusmaksu. See tähendab, et kõikidelt, kes teenivad üle 50 000$ aastas, võetakse aasta palgast maha 0,5% ning üle 100 000$ teenijatelt võetakse aastas 1 protsent sissetulekutest Queenslandi osariigi taastamiseks.

Austraalia on minu jaoks veel kujuteldamatult suur. Samal ajal kui riigi ühte osa tabavad meeletud üleujutused ja tormituuled, siis teises küljes võivad levida metsapõlengud ning meil Melbourne'is küpsetas kolmel järjestikulisel päeval 40 kraadine palavus. Palavusele lisas vürtsi juurde veelgi kuumem põhjatuul ning väljas käies oli tunne justkui viibiks saunas ja keegi puhuks konstantselt oma kõrvetavat hingeõhku palja naha vastu.

Loodetavasti on ilmataat mõneks ajaks oma viha austraallaste peale maha valanud ning me saame Tasmaanias ilusat ja päikselist ilma nautida.

No comments:

Post a Comment